esmaspäev, 9. november 2009

Elu läbi roosade prillide

(Eesti Looduse toimetajaveerg, september 2009)


Kui Dawkinsi Richard tutvustas laiadele rahvahulkadele oma iseka geeni narratiivi, süüdistati teda, otsekui eitaks ta isendite ­­­– taimede, loomade, inimeste jt. – tähtsust üleüldse. Dawkins oli hämmingus ja seletas, et kaugeltki mitte. Lihtsalt mõnikord tasub kujutleda isendite tasand läbipaistvaks, nagu klaas, vaadata sellest läbi, geenide tasandile. Mõnd asja elusolendite maailmas õnnestub nii paremini mõista.

Säherdune läbinägelikkus saab üha igapäevasemaks, vähemalt bioloogide seas küll. Kuidas hinnati mägra asustustihedust Brightoni linnas Inglismaal? Hiiliti pimeduse katte all sika-saka ringi ja loeti põõsastesse putkavad tumedad varjud kokku? Palju lihtsamalt: koguti linnast mägrakarvu ja määrati nende genotüüp. Niipalju, kui oli eri genotüüpe, tegutses seal ka mäkri. Kuidas tuli ilmsiks huntide ja koerte viljakas suguelu Eestis? Loomulikult ei hiilinud nüüdki keegi oma õuepenil sabas, meeles kipitamas küsimus, et kus see Muki ometi öösiti kolab. Geneetiline analüüs, mikrosatelliitlookuste põhjal koostatud nn. passid tõid päevavalgele Taebla metsade Romeo ja Julia loo. Ka elukate toimetused kauges minevikus on tänu lihtsale neljatähelisele geeniahelale meil justkui peo peal – sealhulgas ohter geenikaubandus, kui nii võib väljenduda. Üksteiselt geene “laenates” pole risti ette löönud elupuu võra täiesti eri otstest pärit olevused.

Kui mina ülikooli tulin, oli imetajauurija ehk terioloogi oluline tööriist -20 kraadise mugavkraadiga magamiskott, millega võis talvises metsas hundijälgi ajades end sinnasamma hange ööpausile keerata. Nüüd on selle kõrval tähtsa koha sisse võtnud laboripipett, mis aitab karvad või muu kehamaterjali moondada mitmesugusteks lahusteks ja lõpuks ilusate värviliste nuleotiidjärjestustena arvutikuvarile manada. Huvitav on kujutleda, mis saab edasi. Selge see, et karustel hundiuurijatel ei tule steriilses laboriõhus marineerida kaua, vast mõned aastad veel. Siis pääsevad nad tagasi metsavärskusse, taskus mobiiltelefonisuurune geenidetektor. Lükkad ühest otsast karva sisse, jookseb teisest otsast geeniahel ja sugupuu kõvakettale.

Lähenevad kohalike omavalitsuste valimised ja elurõõmust pakatavad roosad näod bussipeatuste vitriinides veenavad, et hoolimata ajutisest ebapopulaarsusest teadusilmas on füsiognoomia inimeste argiteadvuses endiselt aukohal. Inimese nägu on meile peegel tema isiksuseomaduste (loe: geenide) kohta. Arvutigraafikud on näinud kurja vaeva, et tulevaste deputaatide nägudelt maha retušeerida väsimusevagusid ja küünilisusekortse. Õnneks veel üsna käpardlikult, ent infotehnoloogia areneb kiiresti. Varsti oleme ühest tähtsast orientiirist ilma.

Loodetavasti suudab biotehnoloogia sammu pidada. Arutust optimismist kisendavad plakatid vitriinidest kaovad tasahilju. Kandidaadi kohtumisel valijaga ei hüüta õhku ühtki hüüdlauset ega küsita ühtki küsimust. Mida poodiumil higistav saadik räägib, laulab või häälitseb, pole tähtis. Saalitäis valijaid vaatab teda vaikides läbi väikeste roosade prillide, mille siseküljel helendab vöötkood tema genoomist välja arvutatud esindusväärtuste kohta. Elutarkus 3,2 palli; usaldusväärsus 2,1 palli; karjerism 8,9 palli; enesehinnang +14,3 palli (suurushulluse hoiatus). Jne.

Sõna otseses mõttes igal sammul pudeneb meist maha keharakke, kus sisaldub ilusa digitaalse failina kogu meie genoom. Tuleviku kurjategijaid ei jälitata pealtnägijaid küsitledes, sõrmejälgi kogudes või sireeni huilgel linnaelanike eludega riskides. Tuleviku mäkri ei jälitata raadiovastuvõtjaga, läbi telefonivõrgu ega isegi mitte satelliidi vahendusel. Piisab neistsamadest roosadest prillidest.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar