pühapäev, 10. november 2013

Üritan sukelduda poliitikasse

2013 aasta kohalike omavalitsuste valimiste eel kisti mindki poliitikakeerisesse, pooljuhuslikult sain jutuotsale Tartu sotsidega ning valimisliiduga, mis hiljem sai nimeks Vabakund, aga millele ma arutelu käigus söandasin pakkuda nime Tervislik Tartu.

Mõlemale seltskonnale visandasin oma visiooni, mis paraku langes viljatusse pinnasesse ... öelgem otse, mind saadeti kuu peale! Kes tahaks peletada valijat?! Nii katkes mu poliitikutee paraku juba eos. Olgu need kohutavad ajaloolised dokumendid siinkohal ära toodud. 

Sotsidele, soovitatav täiendus valimisprogrammi: 



Autoliiklus kontrolli alla

99% protsenti linnas liiklevatest autodest veab vaid ühte inimest ilma olulise pagasita. Kogu maailma linnu painab üleliigne autoliiklus, mis kahjustab nii autosõitjate endi kui ka kaaslinlaste tervist, rääkimata hukatuslikkusest maailma ökosüsteemile tervikuna. Meie eesmärk on muuta Tartu autovaba kultuuri musterlinnaks. Ehkki valglinnastumine käib meie kodulinnas täie hooga, on praegu viimane võimalus see ratas seisma panna, et hoida ära autoliikluse pöördumatu kasv koos sellega kaasnevate probleemidega (ummikud jms). Anname endale aru, et linna teedevõrgu sujuvamaks muutmine ei ole siin lahendus, vaid vastupidi, võib probleemi hoopis süvendada.

- Keelame autoliikluse vanalinnas (v.a. kohalikud elanikud ja teenindav transport)
- Asume välja töötama meetmeid, et piirata inimeste võimalusi linnas ilma mõjuva põhjuseta autoga liigelda. Esialgse meetmena näeme pistelist trahvimist.
- Peatame valglinnastumise: maksustame linna sissesõidu.
- Korraldame bussiliikluse ERM-i jt. samalaadsete äärelinnas asuvate kultuuriobjektide juurde ning keelustame selle lähedal külastajate parkimise.
- Piirame otsustavalt vaba autoliiklust koolide jm laste ning tervishoiuga seotud asutuste lähedustel tipptundide ajal (näiteks kooli alguskellaajal).



Tulevasele Vabakunnale, minu kui toetajaliikme isikututvustus:

Ühel talveõhtul kesklinna väsimatu autodevoo vahel endale putukana teed otsides tekkis mul unistus: võiks olla nii, et Turu-Riia ristmikul saaksid mängida lapsed. Ilma kartmata! Sellest ajast saadik, juba paar aastat olen jälginud linnas liikuvaid autosid: ja tõepoolest, 90% autodes istub sees vaid üks inimene. 90% neist on selline nägu, et nad tõesti lihtsalt EI TEA, millist kurja nad teevad nii iseenda kui ka kaaslinlaste tervisele, nii vaimsele (mürareostus, närvipinge!) kui ka füüsilisele. Samas on laialt levinud ettekujutus meie linna elanikest kui silmapaistvalt mõtlemisvõimelistest inimestest - küllap siis ka õppimisvõimelistest - tegelikult teeb see ju sama välja. Sain aru, et mu unistusel on lootust täituda!
Töötan Tartu Ülikoolis bioloogina ja ajakirja Eesti Loodus zooloogiatoimetajana. Sooviksin Tartut juhtima neid, kel kõige rohkem vaimujõudu astuda välja kahjurliku autosõidu vastu. Tundub, et valimisliit "Tervislik Tartu" vastab sellele kriteeriumile :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar